keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Terroristi?


Terroristi haki mahdollisimman suurta julkisuutta, siksi Bostonissa pamahti paikassa, missä oli televisiokameroita, juoksijoita, katsojia.

Mitä ideaa on yhä jakaa tätä julkisuutta, jatkaa tiedottamista, pitää pitkiä keskusteluja ja pohdintoja?
Terroristi hykertelee, julkisuus kasvaa potensseissa.

Toinen asia, jota en ymmärrä, on antaa seuraavalle selkeät toimintaohjeet. Siis: mene paikkaan, jossa on paljon väkeä koolla, missä on televisio jo valmiiksi paikalla. Anna toisen pommin räjähtää pienellä viiveellä: mikään ei masenna enemmän kuin se, että luulit selviytyneesi ja taas pamahtaa...

Jopa pommintekoon suorastaan kehotetaan. Muista laittaa mukaan roinaa, joka lentää kauas ja haavoittaa mahdollisimman monia. Sitä saa rautakaupasta, laakerit ja naulat ovat hyviä. Ja painekattila on hyvä kuori, voit suunnata räjähdystä, ja hitaita räjähteitä saa puutarhamyymälöistä, netistä saat ohjeet räjähteen tekemiseksi.

Isku on paha, Lisäksi se osui kansalliseen juhlapäivään, mutta vielä vakavampaa oli, että se osui hyvin kansainväliseen tapahtumaan, siis kaikkiin maailman maihin - muslimit mukaan luettuna. Ja isku tehtiin USA:ssa, länsimaassa. Selittäähän tämä osaltaan julkisuutta - samaan aikaan räjähde Bagdadissa surmasi sata, mutta kuka kuuli siitä?

Mikä on terroristi? Klassiset terroristit pyrkivät sekasortoon, anarkiaan, kauhuun, yhä tiukempaan kontrolliin ja poliisi- sekä viranomaisyhteiskuntaan. Tämä olisi lisännyt kansansalaisvapauksien vaatimista, liikehdintää, viranomaisten vastustamista, mielenosoituksia, mikä olisi yhä lisännyt kontrollia. Kierre!
Osa terroristeista taas on oikeastaan kieroutuneita vapaustaistelijoita. Sotilaallinen voima ei riitä, tehdään aluksi iskuja vihollista vastaan, mutta laajennetaan toiminta ajatukseen "kukaan muu ei ole turvassa". Ja sitten ovat fanaatikot, olkoon kyse uskosta tai politiikasta. Ja sitten ovat ne, joilla ei oikeastaan ole mitään järjellistä syytä, mutta pitää pamauttaa, kun kerran osaa.

Jotakin vikaa täytyy olla maassa/maailmassa, jos muuta keinoa edistää asemaansa ei ole kuin terrorismi.
Voisin kuvitella, että tasa-arvo ihmisryhmien, aatteiden välillä olisi avain, toisen kuuleminen, yhdessä sopiminen. Nyt sen sijaan keskitytään eniten kontrolliin, rajoituksiin, kieltoihin, kostoiskuihin, jopa valtioterrorismiin, jopa koko maailmaan erotuomarina toimimiseen.



Ei kommentteja: