sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Hyvää tarkoittava tappaja


Poikkeuksellisen hieno lintutalvi laudallamme! Ja pitkästä aikaa todella paljon ruokavieraita myös laudan alla, jopa keltasirkkuparvia pitkästä aikaa. Varpunen varsinkin on niin siivoton syöjä, että se heittelee ja puistelee jyviä paljon myös maahan. Itse en koskaan ole maahan lintuja ruokkinut.

Keväällä, kun ruokintakausi loppuu, kopistelen lintulaudan tyhjäksi. Upotan komeuden likoamaan Tolu-veteen pariksi päiväksi ja kuuraan sen vielä tiskiharjanlla joka nurkastaan puhtaaksi. Ja viimeistely tulee painevedellä: ei pitäisi jäädä tolueenijäämiä. Eikä pitäisi olla salmonellaa.

Nyt piti oikein tarkistaa. Tänä vuonna on lintulautojen alta löydetty eniten urpiaisia.
tauti tarttuu kyllä myös punatulkkuihin ja viherpeippoihin,
Sairastunut lintu on pörhöllään, poikkeuksellisen kesy.

No, nyt on löytynyt monta poikkeuksellisen kesyä - oikeastaan loppuun uupunutta sairasta urpiaista. Ja kolme on löytynyt kuolleena lintulaudan alta, montako lie varis tai kissa vienyt lisäksi. Nämä "kesyt" ovat olleet pörhöllään, on varmaan kuumeessa viluttanut, ja aamulla ne sitten löytyvät menehtyneinä.

Siis googlaamaan ja salmonellaa tutkimaan. EVIRAn sivu kertoi juuri niin kuin oireet olivat. Salmonellaa siis.

Hävitimme lintulaudan. Yritin peittää saastuneen alueen paksulla, puhtaalla lumipatjalla. Jos uusi lintulauta hankitaan, se pitää sijoittaa ihan eri kohtaan tontilla.
Taitaa olla parasta olla hankkimatta koko lintulautaa!

Lisämausteen soppaan antaa pieni poika Otso, jonka suuhun voi sulan maan aikaan eksyä vaikka mitä mummolan pihalta. Miten saan (hengityssuoja kasvoilla, kädet suojattuna) rapsittua kaikki rojut pois? Kauanko alue on linnuille ja Otsolle vaarallinen?

Ei kommentteja: