keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Herran lahjat


Ihan kiva saada lapsia. Koko suku on seuranut mahan kasvua, koko suku ja ystävät ovat into piukassa odottaneet meidän pikku prinssiä/prinsessaa.
Vielä kotiin tullessa koko talo toivottaa tervetulleeksi. On kukkia ja Karjalassa rotinoitakin.

Totuus hyökkää. Kaikkihan me olemme asiantuntijoita niin kasvatuksessa kuin hoidossakin ja nuori perhe saa sekä hyväntahtoista että paheksuvaa informaatiota liiankin kanssa.
Eihän äiti mitään osaa ja hänet pitää syyllistää kaikesta, mitä hän tekee tai ei tee.
Klassikkotoru tulee lapsen ruoasta, toinen vaippojen tai kestovaippojen käytöstä. Kas kun kerran aikojen alussa on sovittu, että äitiys edellyttää työtä ja uurastusta ikiväsymykseen asti, tai et ole kunnon äiti.

Älä asu kerrostalossa! Se kotiin tuodessa ihana ei saa itkeä. Vaunuja ei tietenkään saa säilyttää portaan alla tai käytävällä, voi tulla kuraa. Lapsi ei saa äännellä porraskäytävässä, hissi ei saa kolista.

Kun lapsi harjoittelee liikkumista, ei saa kuulua mitään. Mitään ei saa pudota lattialle, ei lelu, ei astia tai lusikka. Lelut ovat kaikki äänettömiä ja lapsi oppii puhumaankin tietysti niin, ettei kukaan hänelle puhu tai hän itse on hiljaa.

Ja voi sitä pentua! Hän haluaa leikkiä sisällä, hän haluaa leikkiä ulkona. Hyvänen aika, hän on pihalla, hän pelaa palloa. Jos se vaikka kolhii autoja tai meluaa keinuni vieressä. Sitä paitsi se tuo kaverinsakin meidän pihalle huutamaan. Ja sehän nauraa, sillä on hauskaa, menenpä kieltämään.

Lapsi pamauttaa pyörävaraston ovet. Se kulkee kuuluvin askelin porraskäytävässä. Se rimputtaa ovikelloa, kun avain on jäänyt kotiin, ainakin se sulkee oven lähes yhtä kovalla pamauksella kuin minä itse.

Voi ei, taas ne tekevät ruokaa, koko porraskäytävä haisee arkiruoalta. Ja taas soi Fur Elise, niillä on piano ja pianotunteja harjoitellaan.

Kyllä minulle on opetettu, että hissiä ei saa turhaan käyttää. Ja minulle pitää avata ovi ja minua pitää tervehtiä. Enhän minä tietenkään kiitä ta tervehdi takaisin, mokomia. Ja miksi niitä pyöriä ja mopoja pitää olla? Miksi pitää paikata se kumi tuossa pihalla?

Kunnon asukkaan käyttövoima on kateus ja kauna, toisella ei saa olla hyvä mieli. Se auttaa elämässä eteen päin, esimerkiksi vaatimaan etuoikeuksia, arvostelemaan kaikkea, olemaan parempi kuin kakarat. Tai nuoret, hui!


Ei kommentteja: