lauantai 29. syyskuuta 2012

Lisää säästöjä


Koulutoimi sai säästövelvoitteen. Edellisten kehittämisten lisäksi pitäisi raapaista 500 000 euroa pois.
Kaikki löysä on jo vuosia sitten otettu pois. Ei ole enää jäljellä kuin opetus?
Siis virkamiehet tekemään ehdotuksia, käsky oli selvä.

277 tuntia pois perusopetuksen tuntikehyksestä, 43 lukiosta. Puolet säästöstä saavutettaisiin. No, yhdysluokkia, luokkakokojen kasvamista, ei avustajia - normaaliluokat yli 30 oppilasta, mutta n. 20 samankokoista yhdysluokkaa myös. Opettajia 20 vähemmän kuin nyt. Tehdään tällainen ehdotus, lautakuntahan sen päättää.
Ja ehdotus tehtiin, kun poliittiset ohjeet kerran oli valtuustolta saatu.

No mitäs lautakunta? Vähän kyselyä etukäteen ja kokouksessa ja yksimielisesti esitys meni nurin. Ihan kuten oli esittelijä ajatellutkin, mutta kun esitys oli tehtävä.
Kas kun säästöt olisivat olleet valtavaa tuhlausta.
Kun opetukseen käytettäviä tunteja ei ole riittävästi, kun ryhmäkoot kasvavat, menetetään säästöjä moninkertaisesti suurempi valtion apu ryhmäkokojen pienentämiseksi.

Isompi asia kuin talous olisi kuitenkin se, että kaikki oletetut säästöt olisi kohdistettu jälleen kerran siihen kaikkein heikoimpaan oppilaaseen. Hänhän eniten avustajaa ja opettajan aikaa ja pientä, turvallista ryhmää tarvitsee.

Mitä säästämistä jää jäljelle? Lomautus ei käy: lapsella on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen - siis ei oleiluun - joka ikinen päivä. Ruoka on alle 80 snt päivää kohden. Kirjamäärärahat, kalustomäärärahat, sijaisten palkkaus on kaluttu loppuun.
Seinistä voi säästää? Juuri on lakkautettu kouluja, Alakylä ihan konkreetisti purettu.
Pikkuremppa on ajoissa tehtävä, tai tulee iso aivan liian pian.
Silti katson oikeammaksi säästää seinistä, opetusvälineistä, kalustosta, oppilaskuljetuksista itse valittuun erikoisluokkaan kuin opetuksesta.

Ei riitä, läheskään. Uusi valtuusto asian joutuu ratkaisemaan.

Ei kommentteja: