perjantai 5. elokuuta 2011

Saalistaja



Jo toinen huono marjakesä peräkkäin. Marjojen kukinnan alkaessa oli viileää, pöriläiset pysyivät piiloissaan. Ja kun kukinta sään nopeasti lämmetessä, kuumetessa, oli lyhyt ja kiihkeä, tulosta ei paljon tullut.
Siis mustikat ovat kortilla, vattuja saa todella etsiä, metsämansikoita on vain pieni rasia. Olisinko milloinkaan joutunut kolmea desilitraa keräämään yli kahta tuntia? Mutta kun jouluna pitää olla metsämansikoita!
Lakkoja hain vain symbolisesti, tein kolme pientä purkkia hilloa.

Vattupuskissa saa rymytä oikein tosissaan. Aamulla kaikki on märkää, kohta on liian kuuma. Marjoja on niin harvassa, että astiaa ei viitsi maahan laittaa ja auttaa toisella kädellä. Vatut ovat niin huonolaatuisia, että luokittelen ne saman tien mehuvatuiksi, pakkaseen tai edes hilloksi ei voi mokomia kuvitellakaan. Kädet ovat kuin kissan raapimat,saappaat täynnä roskaa ja lehtiä - miten saappaaseen löytää jopa marjoja,kun niitä ei juuri ole?
Kuusi litraa olen taistellut. Kaveriksi on pantu kaukaa haettua mustikkaa, kerran punaviinimarjoja, ja kyllä mehua (nimet ovat Vatikka ja Pudelma)sentään hiukan on saatu.

Puolukkasato näyttää hyvilläkin paikoilla jäävän surkeaksi. Siinä, missä oli terttu, on nyt yksi marja tulossa. Karpaloita on ainakin Hämmäauteensuolla (kuva) tulossa hyvin, saa nähdä miten muualle, kun on ollut niin kuumaa.
Mutta tänä vuonna voisin urheasti kokeilla vaikkapa juolukkamehun tekoa, hillonahan meillä on ollut jo usein juolukkaa, variksenmarjaa, karpaloa ja lakkaa sekaisin (hillon nimi on tietysti Suo).

Tämän jutun voisi sitoa aikaan vaikka muistamalla, että Niinistö on presidenttigallupin kuningas ja tulisi valituksi jo ensimmäisellä kierroksella.
Onneksi meillä on todellisia vaihtoehtoja - Paavo Väyrynen, joka itse ilmoittaa olevansa ainoa varteenotettava Niinistön haastaja, ja Timo Soini.

Ajatelkaa: jos toisella kierroksella on vastakkain Niinistö ja Soini, on pakko äänestää patamustaa porvaria, ihan varmuuden vuoksi. Huh huh! Tämä ei ole vitsi, sillä vasemmistossa en näe todellista haastajaa.

Mutta vielä on kesää jäljellä...

Lisäystä 8.8. Kävin juolukoita hakemassa parin aarin alalta neljä litraa ja vattuja toisaalta litran. Ja huomenna kokeilen tehdä juolukkamehua.

14.8. lisäilen
Keittelin juolukat ja vadelmat sekaisin. Ja tulihan hyvää mehua.
Mehun nimi on tietysti juolukka + vattu eli Juttu.

Ja seuraavana aamuna keräilin pelkkää juolukkaa viisi litraa hirmuisessa vesikelissä.
Vesisade ei tunnu missään, on iso lieri ja lämmin sade. Vaan ajapas mopolla,alkaa jossain kosteus jo tuntua.
Juolukka antaa valtavasti mehua, taitaa olla parhaita marjoja "hyötysuhteeltaan".

Ei kommentteja: