perjantai 3. heinäkuuta 2009

Sinun työsi, minun työni


Miesten työt, naisten työt?

Älä kerro eukollesi meidän miesten salaisuuksia! Ei se rantasaunan lämmitys vaadi oikeasti kahta miestä koko iltapäiväksi samaan aikaan kuin naisväki siivoaa ja laittaa gourmeeta. Grillin sytytys ja pihvin tai makkaran paisto olkoon edelleen liian vaikeaa naiselle, tehköön he helpot hommat kuten perunankeiton, salaatit, kattaukset, tiskaamisen - kaiken muun...

Älä ainakaan anna eukkosi koskea ketjusahaan: hän oitis huomaa, kuinka paljon kevyempää on sahata kuin syöttää puuta, kerätä pätkät pinoon, hyöriä ja kyykkiä koko ajan.
(Ihan oikeasti maailma ei ole reilu: monessa kulttuurissa nainen hoitaa maanviljelyksen, kaikki kotityöt, lapset,  mies taas ns. edustuksen kuten neuvottelun, johtamisen, papin hommat.
Metsästystä ja kalastusta ei enää ole, tilalla on tupakointi ja viina. Vaan otapa kone: jo löytyy mies töihin.)
Kunnon nainen ei saa olla hetkeäkään jouten. Tästä syystä on ilmeisesti syntynyt kaikki ns. kaunis, jota kotonasi on, pitsit, poppanat, liinat, pyyhkeiden nimikoinnit, matot...(Ne miesten kauniit liittyvät vanhoihin työvälineisiin, esimerkiksi kirveenvarsi on upea esine. Vaan missäpä ne?)

Kodin työvälineet on myös joku spesialisti-insinööri harkiten tehnyt epäergonomisiksi, huonosti
tarkoitettuun asiaan sopiviksi, vaikeiksi varastoida eli toteuttamaan naisen ikiaikaista aherrusta.
Mutta voi kammotus: mieskin joutuu nykyisin tarttumaan imuriin tai tiskaamaan, tai tekemään muitakin kotitöitä -välineitten on siis parannuttava. (Tosiasia on, että ominaisuuksia kyllä on, mutta ei laatua eikä ainakaan kestävyyttä. Enää.)

Lapsen kanssa on mieskin "saanut" olla jo 60-luvun lopulta. Kaikki eivät ole tätäkään vielä huomanneet. Isyyslomalle alkoi päästä keväällä -78.
Kunnioitan miestä, joka uskalsi valita naisen ammatin. Jos näitä valintoja olisi enemmän, ei olisi
naispalkkaustakaan, vaan olisi oikeudenmukainen palkka myös ihmistyöstä.

Kuva kertoo paitsi kauniista pihastamme myös siitä, että olen tehnyt naisten ikiaikaista työtä eli pessyt noin 30 mattoa. Oikein suoritettunahan maton pesu kuuluu naiselle: naisen kuuluisi raahata ämpärit, kauhat, harjat, matot pyörällä rantaan, pestä, kuivata ja tuoda takaisin, rullata vaatehuoneeseen häiritsemättä miehen keskittymistä johonkin tärkeään, esimerkiksi formuloihin.

Ei kommentteja: