torstai 29. lokakuuta 2015

Tasapuolisuuslaki yhteiskuntasopimuksen tueksi

§ 1     Yhtiö ei saa jakaa osinkoja, mikäli se on kuluvana toimintavuonna aloittanut tai jatkanut YT-neuvotteluja.

§ 2     Osinkoa ei myöskään saa jakaa, mikäli yhtiö on tuloskauden aikana lomauttanut tai irtisanonut
tai siirtänyt toimintoja ulkomaille tuotannollis-taloudellisiin syihin vedoten

§ 3     Johdon bonuksista ja optioista luovutaan viiden vuoden kuluessa kokonaan.  Jos jaettavaa on, se käytetään työolojen kehittämiseen, koko henkilöstön palkkaukseen ja tuotekehitykseen.

§ 4     Optio- ja bonusjärjestelyjä ei saa tehdä, mikäli yhtiö tuottaa tappiota tai on aloittanut YT- neuvottelut, lomauttanut tai irtisanonut henkilöstöä tuotannollisiin tai taloudellisiin syihin vedoten edun muodostumiskautena.

§ 5     Mikäli työntekijöiden palkkausta alennetaan, operatiivisen johdon palkkausta alennetaan
vastaavasti.

§ 6     Mikäli työntekijän palkkausta alennetaan, osinkoa alennetaan vastaavasti.

§ 7     Yhtiöllä on yhteiskuntavastuu.  Osakeyhtiölaista kumotaan tällä lailla pykälä, jonka mukaan yhtiön tärkein tehtävä on tuottaa suurinta mahdollista voittoa osakkaille.

§ 8     Mikäli paikallisesti sovitaan palkoista ja työehdoista, pohjana on yleissitova alan sopimus.  Liittoihin kuulumattomista ei saa muodostaa halpatyövoimaluokkaa.

§ 9     Maahanmuuttajista tai siirtotyöläisistä ei saa muodostaa halpatyövoimaa, vaan on  noudatettava suomalaista palkkatasoa, työehtoja ja - olosuhteita.

§ 10   Vastikkeellinen sosiaali- ja työttömyysturva kielletään ihmisarvoa alentavana ja matalapalkkaisuutta muodostavina.  Mikäli työtä on tarjolla, se tarjotaan normaalina  työnä.

§ 11   Mikäli positiivista tulosta tuottava yhtiö siirtää toimintojaan ulkomaille saavuttaakseen vielä suuremman voiton, kaikki sen saamat avustukset ja tuet peritään takaisin. Uusia tukia myönnetään vain kotimaassa tapahtuvaan toimintaan.

§ 12   Kaikki ansiomerkit, ritarikuntien jäsenyydet, kunniamerkit ja arvonimet peruutetaan niiltä, jotka tätä lakia rikkovat.  Uusia ei myönnetä tätä lakia rikkoneille.

Ei kommentteja: