torstai 18. lokakuuta 2012

Pökkelö ja karve panevat ajatukset liikkeelle


Metsälain mukaan päätehakkuussa täytyy jättää jättöpuita. Enää ei tehdä aukeaa, vaan siellä täällä on puuryhmä tai yksittäinen puu.
Tuulta ne eivät pysäytä, reunalta kaatuu. Tärkeämpää onkin, että useat eliöt saavat jäädä.

Enää ei laki vaadi päätehakkuita tehtäväksi aukkona. Puuta voi korjata sieltä täältä. On myös lupa olla useamman puulajin metsiä.
Olisi ihanteellista, jos oikeasti voisi: kuka on istuttanut puunsa eri aikoina, kuka ei ole joutunut tehometsätalouden edellyttämän valvonnan ja vaatimusten uhriksi?

Omatoiminen isäntä, niin pieni palsta ja niin lähellä, että sen jaksaa ja ehtii hoitaa. Pienikin kauppa on mahdollinen, jopa kaksi, kolme runkoa kerralla voi myydä. Ihannetilanne. Mutta missä pienkauppoja voi tehdä, ellei sitten ole kyse ison alueen yhteisistä, esimerkiksi myrskytuhoon liittyvistä kaupoista. Tuskin lähtee herra Metsäyhtiö hakemaan pari runkoa, tuskin niitä voi portillekaan viedä.

Useat seikat estävät luonnon hyvinvointia. Yksilajisuus karsii valtavat määrät toisen lajin suosijoita pois. Iso yhden lajin puupuisto on tehokas bioeste lisääntymiselle siinä kuin iso peltoaukeakin. (Eikä oikein missään voi koko luonnonmukaisuutta käyttää: esimerkiksi tuli kuuluisi asiaan, mutta älä polta minun metsääni!)

Käytäntö on sellainen, että metsänhoitoyhdistys ehdottaa toimenpiteet. Isäntä toteuttaa ne joko itse tai rahalla. Toimiva systeemi - mutta johtaa yksipuoliseen tehometsään. Yhdistyksellä on vielä laki takanaan, esimerkiksi metsää ei saa tuhota tai "hukata".
MHY ohjaa ja vaatii mm. sen, mitä istutetaan. Hyvä ainakin minulle: vasta nyt alkaa silmä nähdä, millaista paikkaa mikäkin laji suosii. Muta kuka tietää, mitä puuta tarvitaan sitten 70 vuoden (ja yli) päästä? MHY vaatii raivaukset ja harvennukset ajallaan. MHY järjestää meille tolloille jopa kaupat, kohtuullisella korvauksella, neuvoo erilaisissa tukiasioissa, järjestää metsänparannuslainoja.
Aika hyvä juttu. Jopa sertifikaatit saa MHY:n kauta, ilman niitä ei mikään puu taida liikahtaakaan.

Uusi metsälaki tekee MHY:stä vapaaehtoisen eli sellainen asia kuin metsävero, so. pakollinen jäsenmaksu poistuu.
Harvalle omatoiminen kaiken hoito onnistuu, kyllä joillekin. Syntyy myös varmaan kilpailijoita MHY:lle. Minulla on selvä napanuora Päijänteen Metsänhoitoyhdistykseen. Kiitos tähänastisesta!

Pökkelö ja karve? Pökkelöä harvoin näkee, meihin on sisäänrakennettu ajatus, että siinä asuvat eliöt ovat tuholaisia. Mutta ajat muuttuvat? Karvejäkälä taas havupuun rungolla viestii, että ilma on kunnossa, ilmansaate ei vaivaa.


Ei kommentteja: