torstai 8. joulukuuta 2016

Linnanrakentajan käsikirja eläkeläisille tai muuten vain pöhköille.



Lumi.  Nuoskakeli.  Toivoa pakkasesta!  Aina on ollut, mutta luvattu  -1 on ollutkin yllättäen esimerkiksi +5 ja vesisade.  Samana talvena linna on tehty viisikin kertaa.
Jo hyvin monena vuonna pihallamme on ollut oikea takapihan Gibraltar.  Ja useimmiten se on sulanut monta kertaa talvessa ja rakettu aina ehommaksi.  Pitäähän grillikauden jatkua talvellakin, pitäähän lasten päästä leikkimään, pitäähän äijän saada näyttää osaavansa rakentaa. 

Aloitamme valitsemalla tasainen paikka.  Kolaa suunnilleen kaikki lumi pois, esimerkiksi kolauskasa ei mitenkään kestä perustuksena, vaan "kivet"  kallistelevat.  Laatikollinen märkää lunta voi painaa 20 kiloa, ja seinässä on esimerkiksi 5 kerrosta.

Ja lunta laatikkoon! Parasta olisi, että laatikoita olisi useita.  Kun yhtä laatikollista käyttää, toisissa ehtii lumi jämähtää.  Aina muutaman lapiollisen jälkeen kannattaa lumi polkea tiiviiksi, jopa niin, että muovilaatikko jopa hieman pullistelee, jotta ei jäisi ilmataskuja tai muuten hauraita kohtia.
Jopa pikku pakkasella laatikollinen jumettuu seinätiileksi, mikäli se on kunnolla poljettu ja sillä on aikaa kovettua.

Ainakin pohjakerras kannattaa latoa koko laatikollisista.  Seuraavaa kerrosta varten voi laatikollisen sahata halkikin. "Tiilien" on oltava tarkasti pystysuorassa, ja mikäli maasto on kaltevaa, on sahattava yläpinta vaakasuoraksi ja laatat suunnilleen saman korkuisiksi, jotta saumojen päälle voi latoa uuden laatan. Ensimmäinen kunnon nuoska käyristää tai kaataa seinät, mikäli ne eivät ole kunnolla pystysuorat.

Jos on selkeä nuoskakeli, laatat voi latoa vaikka valmiiksi ennen lumella tilkitsemistä.  Mutta jos lumi on vähänkään kuivaa, on syytä tiivistää joka sauma heti, tai laatat liikkuvat ja kallistelevat.
Tuulensuojaksi grillillä riittää viisi kerrosta eli noin puolitoistametrinen seinä.  Huomaa, että rakenteet painuvat ja saattaa olla lisäkerros tarpeen myöhemmin.
Oli hyvä keli ja laattoja sai latoa paljon ennen tiivitämistä lumilaastilla.

On pidettävä huoli siitä, että laattojen saumakohdat eivät osu päällekkäin.  On joskus käytettävä sahaa ja vaikkapa aloitettava lyhyemmällä laatalla tai sijoitettava lyhyt johonkin sopivaan väliin.

Muurin sakaroissa jäätelölaatikko tai pakasterasia on sopiva muotti.  Pakasterasialla saa myös aikaan vaikkapa ikkunanreunatiilet, puolikas rasiallinen on sopiva.
Kun laittaa tiiliä paikalleen, niiden alareuna on hyvä nopeasti kastella vadissa, tiili liimaantuu heti kiinni.

"Lasiset" ikkunat saa vasta pakkasella.  Anna veden jäätyä ämpärissä.  Jää irtoaa, kun lasket ämpärin ulkopinnoille kuumaa vettä.  Mittaa ämpärillä reiän koko ja sahaa lasia varten reikä.  Ikkuna kannattaa tehdä vasta valmiiseen seinään.

Aika veikeältä näyttää, kun linnassa on valot.  Eli tuli näkyy "lasin" läpi.


Tulet grilliin ja kynttilöihin.  Ja juhla alkakoon!

Edessä on "vartiotupa", siellä on lyhty.  Salissa ei vielä ole ikkunoita, kun pakkasia vielä odotellaan.

Ei kommentteja: