lauantai 7. syyskuuta 2013

Kunnan työt, kunnon työt?

Kouvola.  Viisi vuotta suurta ja kaunista, seitsemän kunnan jättiliitoksen piti tuoda valtavasti etuja ja säästöjä.  Kouvola, kuntaliitoksen mannekiini!

Viisi vuotta kului.  Yhteinen valtuusto supisti, lakkautti, keskitti, säästi - anteeksi, kehitti - toimintoja.  Mutta olennaiseen ei saanut puuttua: henkilöstöllä oli viiden vuoden irtisanomissuoja.
Siis seitsenkertainen hallintobyrokratia?
Suoritustasolla ihmisiä ei ihan niin moninkertaisesti liikaa olekaan.  Mihinkäs ne ongelmaiset ihmiset ja kunnan palvelujen tarpeet olisivat hävinneet.  Liikaa heitäkin toki on, keskittämällä ja toimintoja yhdistämällä työntekijöitäkin voisi vähentää jonkin verran, mutta ei kovin merkittävästi.

Oletus, joka ei perustu tietoihin Kouvolasta vaan maan tavasta, on, että Kouvola-mannekiini aloittaa irtisanomiset ennen muuta suoritusportaasta.  Kukas sitä nyt voisi poliittisiin kunniavirkoihin puuttua!

Seitsenkertainen hallinto!  Namibiaa analysoidessa aikanaan 90-luvulla löysimme moniportaisuutta, oli vanha eteläafrikkalainen, vanha namibialainen, uusi namibialainen ja sissien kunniavirat päällekkäisenä hallintokakkuna.  Ei ollut seitsemää kerrosta, oli silti tehotonta ja kallista.

Tänä aikana monelle, varsinkin sosiaalipuolen suorittavalle toiminnalle on suorastaan lisääntyvä tarve.
Eikä ihmisten terveyskään liitoksilla parane.  Koulua on saatava käydä kuin ennenkin, päivähoito pitää myös edelleen saada lähelle ihmistä.  Juuri näistä on kuitenkin eniten väännetty kättä ja jo säästetty - arvaan että edelleen eniten säästetään.

Keskittämistä on helpoin tehdä harvemmin tarvittavissa palveluissa.  Esimerkiksi erilaisia lupia ja tarkastuksia tuskin tarvitsee ihan joka kirkonkylältä joka päivä saada. 
Liitossopimus kuitenkin takasi erilaisten toimipisteiden pitämisen omalla kylällä, oli tarvetta tai ei.
(Lappeenrannassa on hyvin paljon seudullista yhteistyötä, oli varmaan Kouvolassakin jo Kuntaseitsikon aikana, monia toimintoja hoidetaan keskitetysti.)

Kunnan ahkerat naiset.  Taas te olette loisia, kun ihmiset eivät näe kunnan työntekijöitä kuin könttänä.   Ei se pomo osaa kaavoja piirtää, koneella kirjoittaa, kohdata sairaita tai ongelmaisia, hoitaa lasta, opettaa.  Eikä organisaatio, olkoon se miten toimiva tahansa paperilla, toimi ilman sitoutuneita tekijöitä, pelkkä poliittinen vatvonta ei pyöritä kuin paperilla.

Lomautus ratkaisuna?  Kunta ei ole mikään tavallinen työnantaja.  On täysin käsittämätöntä, että työntekijä pannaan lomautuksessa maksamaan omasta pussistaan, kun samaan aikaan muu kuntalainen saa olla vapaamatkustaja. 

Mannekiini ei taida olla oikein hyvä.  Kuntarakenneuudistus sattuu aika ikävään kohtaan, Kouvolan malli ei oikein houkuttele.



1 kommentti:

Markku Aalto kirjoitti...

Miksi suoritusportaasta säästetään - no tietysti siksi, että moninkertainenkaan hallinto ei ole kuin prosenttiluokan tuhlausta. Suurimmat toimialat, sosteri ja koulutus, kuluttavat yli kolme neljännestä budjetista, säästöt on siis niistä revittävä.