torstai 29. marraskuuta 2012

Rooma


Nyt alkaa jo nähdä kauempaa, kun sentään jo toissapäivänä tultiin kotimaahan Roomasta?
Vie aina vähän aikaa, ennen kuin asiat järjestyvät päässäni oikeisiin mittoihinsa.

Kaupunkiloma on se minun juttuni. Jo kotona on opiskeltu maata ja kohdetta, Roomaa toki jo historian ja kirjallisuuden ja filmien kautta muutenkin. Ensin otetaan yleissilmäys - tässä tapauksessa se oli ajelua doubledeckerillä, selostusta nauhalta englanniksi. Sitten tietää, mihin mennä omille reissuille, aluksi. Usein lomilla on ollut aluksi opastettuja kiertoajeluita, kävelykierroksia, joka tapauksessa vähän "johdettua", minkä jälkeen on herännyt omia ajatuksia, on vauhti kiihtynyt ja ahneus iskenyt: kaikki pitää kokea samalla reissulla!

Kyllä. Kävimme Espanjalaisilla portailla, Fontana di Trevillä, Cpitolium- kukkulalla, Colosseumilla, Hadrianuksen mausoleumilla, Pietarin kirkonkylässä, katakombeissa,... you name it! Joka paikassa? Ehei: vielähän tuolla näkemistä olisi, kokemista olisi.
Mutta viisi yötä ei riitä tuohon kylään, kun pitäisi sitä kulttuuritarjontaakin voida hyödyntää. Yksi oopperoiden populaarikappale-esitys sentään ehdittiin kuulla.

Ystävällistä, palvelualtista kansaa. Turisti ei ole kirosana, vierasta ei pelätä.
No, vähän italialaista: lupaukset eivät ihan pitäneet, esimerkiksi kahden ja puolen tunnin opastus olikin puoli tuntia, kiertoajelubussi ei muka kulkenut sunnuntaina ja ostimmekin kolmen päivän Rooma-passin, Vatikaanin alueella (esim katalkombiin ihan muualla kuin kirkkovaltiossa) ei passinkaan pääsylippuosuus kelvannut jne.
Varsinainen turistihöynäytyskin voi olla mahdollista, esimerkiksi taksi on halpa, mutta virallinenkin taksi voi sopia kuitittoman hinnan (joka oli korkeampi kuin virallinen, huomasimme myöhemmin) tai ravintoloitsija tuo pöytään kaienlaista, mitä et ole tilannutkaan ja laskuttaa tietysti siitä. Valokuvia ottaessakin tulee olla tarkka, ettei tule kuvanneeksi samalla pretoriaanikaartilaisia, jotka vaativat kuvista rahaa. Mutta normaalilla turistiälyllä, käsi lompakon päällä koko ajan, pärjää kyllä.

Antiikki ei ole luonnon vaan ihmisen tuhoamaa. Sen, mitä kansainvaellukset eivät tuhonnneet, tuhosi kirkko ja kirkkoruhtinas. Colosseumin marmori ja pronssi ovat hyvä esimerkki: pylväät ja seinät ovat täynnä koloja ja arpia, kun niistä on pinta riivitty kirkkojen ja paavien ja kardinaalien palatsien seiniin. Suurin rosmo oli Pietarin kirkko. Sama rosvous koski kaikkia temppeleitä, palatseja, mausoleumeja. Ja mitä ei tuhottu, muutettiin kirkoiksi.

Tässä vaiheessa vaikuttavin elämys oli Pantheon, täydellinen pyöreä rakennus kupoleineen ajalta eaa. Voi olla, että kuluva aika jättää päällimmäiseksi ihan muuta?



Kaupunki elää. Talot ovat pieniä, kadut kapeita. Mutta liikenne - apua! Aina jostakin syöksähtää skooteripilvi tai kymmenen pientä autoa. Pysäköinti voi olla esimerkiksi liikenteenjakajassa tai suojatiellä. Vilkku on mamisten hommaa. Ihmeellisesti kaikki kuitenkin sujuu.

Voi olla, että Roomasta tulee se ykkönen kaupunkilomana. Tähän asti se on ollut Praha.

Kuva on keisarista aitiossaan Colosseumilla. Vihje: hän ei ole Commodus.

1 kommentti:

Markku Aalto kirjoitti...

Jostakin syystä tuo alareuna rivittyy kummasti, vaikka luonnoksessa kaikki on OK. Sorry!