maanantai 9. heinäkuuta 2018

Miksi?

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa,
se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa

Mies teki kirveenvarren.  Sopi käteen, toimi, oli kaunis.  Teki miehelle!
Vaan teepä jotakin naiselle: voi olla, että oikein pinnistelemällä saisi vielä kolhomman, hankalamman, vaikeamman käyttää, jos siis oikein yrittäisi!

”Naiselle” tarkoittaa tietenkin perinteisiä naisten työksi katsottavia asioita.  Mutta kun esimerkiksi kotityöt ”kuuluvat” nyt myös miehelle, alkavat asiat korjaantua - hm - alkavatko sittenkään?
Se, että värkki on kevyempi ja helpompi käyttää, ei riitä.  Nyt on mennyttä lujuus ja laatu sen kustannuksella, että ominaisuuksia, vipstaakeja ja namiskuukkeleita pitää olla, miehelle.
Imuri on loistava esimerkki.  Mitä tekee niin isolla teholla, että sitä ei voi missään käyttää, tai sitten liian pienellä teholla, joka irrottaa pölyn ehkä leijumaan asti.  Mitä tekee elinikäisellä hepa-suodattimella, jos laite kestää kaksi vuotta, jos sitäkään?

Laite kehittyy asenteenkin takia hankalaksi.  Ihan totta: jos joku asia tapahtuu liian helposti, nainen on laiska.  Siis pitää olla mahdottoman hankala ja raskasta, paljon irtonaisia pikkuosia ja kokoa niin, että vehkeelle ei ole tilaa missään.  Onhan teillä yleiskone?
Tavaraa pitää toki muutenkin olla niin paljon, että tarvittava pitää aina kaivaa kaiken muun alta ja takaa.  Tässä tuli meillä sentään äly esiin: meillä ei ole siivouskomeroa, imuri on eteisen nurkassa hetivalmiina.  Mutta kippo ja kuppi: pinon keskellä on se, mitä tarvitset siirrä ja nostele ja tyhjennä toinenkin kätesi, vaikka siinä olisi juuri tähän työhön liittyvää.

Ai mitä hankalaa muka?  No vaikka matto: miksi maailmassa sen tulee olla viisimetrinen ja mahdoton puistella yksin, pesukin on hankalaa painon takia. Miten yksin voi vetää pyykin ja mankeloida?  Miksi tarvitaan satasivuinen käsikirja, jotta osaisi käyttää hellaa, mikroa, silitysrautaa?
Miksi laitteissa ei ole kansainvälisiä standardeja, vaikkapa samanlaista imurinpussia joka imuriin tai yhdenlaista nappiparistoa tietynkokoisiin ja - tehoisiin vehkeisiin?
Nykyiset hehkulampun korvikkeet vaativat tietoa tehosta, luxeista, lumeneista, ja perussääntö tuntuu olevan, että myyjä myy alitehoisen (, mikä ei tietenkään johdu huonommasta näöstä, on myyjän vika).

On miehellekin insinööri keksinyt pirullisia vehkeitä.  Yksi on ruuvin halkiokanta.  Tätä lattapäätalttaruuvia ei voi ymmärtää mitenkään, siitä lipsuu ote, se särkyy.  No parannus oli muka ristipää, mutta siinäkin on kahdenlaisia malleja ja aina väärä meisseli käytössä?
No torx, tähtipää - onhan sinulla oikean kokoinen pää ruuvinvääntäjässä?
Miksi ei autoissa ole samanlaisia nippeleitä vakiopaikoilla?  Miksi ei televisioilla ja laitteilla voisi olla kaukosäädinstandardia?

Mutta yhdessä ei standardeja tarvita.  Onneksi emäntä on omanlaisensa!

Kuva ei muuten liity juttuun, mutta voihan ihmetellä esimerkiksi liian pitkiä polttopuita.  Kuka tarvitsee 33-senttisiä esimerkiksi laavulla tai avotakassa?

Ei kommentteja: